Lentomatkustajien määrät kohosivat Suomessa kaikkien aikojen ennätykseen vuonna 2016, kun matkustajia oli reilut 20,7 miljoonaa. Kasvu näkyi myös Turun lentokentällä, jossa on Suomen toiseksi vilkkain lentokenttä, kun tarkastellaan kansainvälisten matkustajien määrää. Turussa kv-matkustajien määrä nousi 7,8 prosenttia.

Turun lentoaseman päällikkö Juha Aaltonen näkee lentoaseman merkityksen suurena koko Turun alueen kilpailukyvylle.

– Sijoituspaikkaa etsiessä matkaketjut pitää olla hyödynnettävissä nopeasti sekä henkilö- että rahtiliikenteessä. Saavutettavuus on merkittävä elementti. Alueella jossa vesi, raide ja ilmaliikenne kohtaavat on erityinen vetovoimatekijä, joten täällä kaikki on lähellä.

Kansainvälinen lentokenttä kertoo kaupungin vetovoimasta.

Anne-Marget Hellén

– Tutkimusten mukaan lentoyhteydet vaikuttavat yritysten sijoittumispäätöksiin ja ne vaikuttavat myös kansainvälisten kongressien saamiseen sekä luonnollisesti matkailijavirtoihin. Se, että kaupungissa on kansainvälinen lentokenttä kertoo jo sinällään paljon kaupungin vetovoimasta, Turun kaupungin matkailujohtaja Anne-Marget Hellén lisää.

Lomalaisia ja työmatkalaisia

Turusta lähtevät lomalennot ovat olleet ilahduttavan täynnä. Matkanjärjestäjien, kuten Tjäreborgin, lomalentoja lennetään talvikaudella muun muassa Kanarian saarille. Turkulaiset ja lähialueilla asuvat suosivat Turun kenttää erityisesti sen pienuuden takia. Ruuhkaton ja helppojen yhteyksien päässä oleva kenttä houkuttelee niin lapsiperheitä kuin muitakin kohderyhmiä.

Kesällä Turusta lennetään enimmäkseen reittilentoja esimerkiksi Gdanskiin, jonne pääsee taas tulevana kesänä lähes joka päivä. Turun lentokentältä liikennöi viisi eri lentoyhtiötä: Finnair, SAS, AirBaltic, NextJet ja Wizzair, joista jokainen lentää suoraan yhteen kohteeseen: Helsinkiin, Tukholmaan, Riikaan, Maarianhaminaan ja Gdanskiin.

Turusta Helsingin kautta pääsee matkustamaan ympäri maailmaa

Turusta pääsee Finnairin lennoilla lähes minne tahansa maailmassa, sillä Helsingin kautta Finnair lentää yli 80 eri kohteeseen. Lento Helsingin kautta ei juurikaan nosta hintaa. Aasian kohteisiin voi päästä Turusta Helsingin kautta alle 20 euron lisämaksulla, mikä on vähemmän kuin viikon pysäköintimaksu.

SAS liikennöi Turun ja Tukholman välillä jopa neljä kertaa päivässä. Tukholmasta jatkoyhteyksillä pääsee yli 200 maahan, joten lentomatkailijan kannattaa vertailla hintoja ja lentoaikoja Helsingin lisäksi myös Tukholman kautta lennettäessä.

Turusta voi lentää myös Riian kautta, sillä BalticAir lentää kesällä Riikaan joka päivä. Helsingin, Tukholman ja Riian lisäksi Turusta pääsee kesällä suorilla lennoilla joka päivä Gdanskiin ja Maarianhaminaankin jokaisena arkipäivänä.

Turussa ei juuri jonotella

Vilkkaimmat päivät Turun lentokentällä ovat maanantai, torstai ja perjantai. Muina päivinä on rauhallisempaa, sillä suurin osa Turun kenttää käyttävistä on työ- ja liikematkalaisia, jotka kulkevat pääasiassa arkipäivisin ja erityisesti maanantaisin.

Vilkkaimpinakin päivinä ruuhkaa ja jonottelua on kuitenkin harvoin, minkä takia moni valitsee lähtöpaikaksi nimenomaan Turun lentokentän.

Gdansk on turkulaisten Tallinna. Niin helppo siellä on käväistä.

– Lennän aina kuin suinkin mahdollista Turusta ja viimeksi vietin uuden vuoden Gdanskissa, lähdin torstaina ja palasin sunnuntaina. Sanotaankin, että Gdansk on turkulaisten Tallinna. Niin helppo siellä on käväistä. Käyn myös tämän tästä Tukholmassa, joskus toisen matkan lentäen ja toisen laivalla, Hellén kertoo.

– Se, että varsinaissuomalaiset käyttävät kenttää, pitää sen elinvoimaisena ja antaa mahdollisuuksia suorien lentoyhteyksien saamiseen

Aaltonen näkee matkustajamäärissä selkeän kasvupotentiaalin.

– Lentoaseman kasvu on tällä hetkellä vakaalla ja kestävällä tasolla. Viimeisen vuoden aikana matkustajamäärät ovat kasvaneet jatkuvasti, joten vain käyttämällä voidaan saavuttaa enemmän. Koskee niin rahtia kuin matkustajiakin.

Kuva: SAS