ICSM 2014 ja ECHE 2015

Tapahtumatalon päätehtävä on luoda mahdollisimmat hyvät puitteet ja palvelut kongressille, jotta sekä järjestäjät että osallistujat voivat keskittyä oleelliseen: kongressin sisältöön ja toistensa tapaamisiin. Logomon palvelut, isojen salien joustavuus, avarat oheistilat sekä ensiluokkaisesti toimiva tekniikka, akustiikka ja logistiikka luovat asiakkaiden mielestä onnistuneen kongressikokemuksen.

Turun Logomo on Suomen modernein kongressi- ja tapahtumatalo. Vuosittain Logomossa järjestetään satoja kokouksia ja kongresseja. Esimerkiksi vuonna 2017 talossa oli yhteensä lähes 1200 erilaista tapahtumaa ja tilaisuuksissa oli noin 350 000 kävijää. Logomo on valittu Suomen parhaaksi suurten tapahtumien taloksi vuosina 2016 ja 2018 (Evento Awards).

Isojen salien joustavuus ja avarat oheistilat ovat onnistuneen kongressin perustekijöitä. Lisäksi parhaan kongressikokemuksen luovat ensiluokkaisesti toimiva tekniikka, akustiikka ja logistiikka. Myös sujuvat väliaikatarjoilut ja herkulliset ruokailut kuuluvat Logomon suosittuun konseptiin.

Useimmiten kongressin ohessa on myös kaupallinen tai tieteellinen näyttely, joskus molemmat. Viime vuosien suurimmat näyttelyt on toteutettu muun muassa ICSM 2014 ja ECHE 2015 -kongressien yhteydessä.

Tieteellinen konferenssi on täynnä tietoa

ICSM (International Conference on Science and Technology of Synthetic Metals) kokoaa joka toinen vuosi synteettisten metallien asiantuntijat ympäri maailmaa tieteelliseen konferenssiin. Vuonna 2014 konferenssi järjestettiin Turussa ja Logomossa.

– Alan tutkimus on vahvaa Suomessa ja Pohjoismaissa. Turussa johdepolymeeritutkimusta tehdään sekä Turun yliopistossa että Åbo Akademissa, tutkijoita on noin viisikymmentä, kertoo konferenssin puheenjohtaja, Åbo Akademin kokeellisen fysiikan professori Ronald Österbacka.

– Heti, kun ICSM2014-konferenssi oli päätetty järjestää Turussa, Turku Convention Bureau varasi alustavasti meille koko Logomon. Logomo oli silloin vasta rakenteilla, mutta vakuutuimme esittelystä ja sijainnista. Se tuntui heti olevan paras vaihtoehto, Österbacka kuvailee alkuvaiheita.

Konferenssiin osallistui noin 700 henkeä. Logomon tilat sopivat Österbackan mukaan loistavasti konferenssin tarpeisiin. Logomo-salin tila joustaa sitä mukaa, kun ilmoittautuneiden määrä täsmentyy ja oheistilaa posteri-näyttelylle on runsaasti.

– Tieteellinen konferenssi on täynnä tietoa, sekä suullista että posteri-esityksiä. Eritoten luonnontieteissä ja tekniikassa suurin osa esityksistä on postereina, joissa on lyhykäisyydessään tärkeimmät tutkimustulokset. Posterien ääressä kierrellään ja keskustellaan ryhmässä. Tämä interaktio on hyvin tärkeä osa tieteellistä konferenssia ja Logomon aulassa oli posteri-sessioille ruhtinaallisesti tilaa.

Kaiken kaikkiaan sekä järjestäjät että osallistujat olivat tyytyväisiä.

– Kaikki meni täysin suunnitelmien mukaisesti ja palaute oli positiivista. Ihmiset pitivät Logomosta valtavasti; edelleen kuulemme kehuja tapaamisissamme. Logomossa tekniikka toimi loistavasti, sisällä oli aina hyvä ilma ja ruoka- ja kahvipöydät valmiina tauoilla.

Vaakakupissa painoivat monipuoliset ja tasa-arvoiset tilat

Eurooppalainen sairaalatekniikan kongressi ECHE järjestettiin Logomossa vuonna 2015.

– Kongressin järjestää joka toinen vuosi eurooppalaisten sairaalatekniikan yhdistysten kattojärjestö IFHE-EU (International Federation of Hospital Engineering, Europe), jonka hallituksessa olen toiminut useita vuosia. Olen myös Suomen Sairaalatekniikan yhdistyksen puheenjohtaja ja yhdistyksemme rohkaistui yksimielisesti hakemaan vuoden 2015 kongressia Suomeen ja Turkuun, kertoo ECHE 2015:n puheenjohtaja Juha Rantasalo, joka toimii VSSHP:n teknillisenä johtajana.

Kansainvälinen tekniikan alan kongressi vaatii monipuoliset tilat sekä esityksille, oheistapahtumille, verkostoitumiselle että kaupalliselle näyttelylle. Nämä seikat painoivat Rantasalon mukaan vaakakupissa erittäin paljon, kun tapahtumataloksi valikoitui Logomo. Kaikelle löytyi sopivat tilat saman katon alta.

– Hyvin tärkeä osa kongressiamme oli näyttely, joka mahdollisti tapahtuman onnistumisen myös taloudellisesti. Huikeat 102 näytteilleasettajaa esitteli tuotteitaan ja palveluitaan. Aula oli riittävän iso, avara ja keskeinen paikka, standeja ei tarvinnut jakaa pienempiin huoneisiin. Väliaikatarjoilut onnistuivat näyttelyn lomassa, Rantasalo kiittelee.

– Usein muualla näyttelyt joudutaan jakamaan eri tiloihin ja siitä tulee negatiivista palautetta. On Logomon etu, että mahdutaan samaan tilaan ja ympäristö on kohtuullisen väljä; näyttelyrekallekin löytyi pihasta hyvä paikka.

Osallistujia kongressissa oli noin 700 ja palaute on ollut hyvä kaikilta osin.

– Eurooppalaisen kongressin ohella meillä oli samanaikaisesti kansalliset SSTY:n tekniikan päivät. Lisäksi Logomossa pidettiin IFHE:n maailmanjärjestön vuosikokous ja hallituksen kokous.

Kongressialan ammattilaisten tärkeä panos

Molemmat puheenjohtajat kiittävät Turun kaupungin ja Visit Turun kongressiyksikköä (Turku Convention Bureau) ja Turun yliopiston kongressitoimistoa (nyk. Aboa kongressipalvelut), jotka tekivät suuren työn sekä kongressien saamiseksi Turkuun että järjestelyjen onnistumiseksi.

– Turku Convention Bureaun apu oli meille korvaamattoman arvokas Bid Bookin kokoamisessa, materiaalin tuottamisessa sekä majoitus-, juhla- ja kokoustilojen varauksissa. Kongressipäällikkö Sari Ruusumo oli markkinoimassa kongressikaupunkiamme 2012 Atlantassa Yhdysvalloissa. Lisäksi Turun yliopiston kongressitoimisto hoiti kongressimme käytännön järjestelyt. Me järjestäjät pystyimme keskittymään tieteelliseen sisältöön ja ohjelmaan, kehuu Ronald Österbacka.

Myös Juha Rantasalo korostaa ammattitaitoisen järjestelyavun merkitystä.

– Turku Convention Bureau oli suureksi avuksi toimien hakuvaiheessa puskurina ja laatien meille sopivia visuaalisia materiaaleja. On myös ainutlaatuista, kuinka sujuvasti ja hyvällä kansainvälisellä tatsilla yliopiston kongressitoimisto hoiti kaikki käytännön järjestelyt, hän kiittelee.

”Maailmankongressin voitto on aina yhtä kiehtova”

– Kansainvälisen kongressin hakuprosessi ja suunnittelu on vaativa, pitkä ja jännittäväkin projekti, kertoo Turun kaupungin kongressipäällikkö Sari Ruusumo. – Muistan ikuisesti kun sain professori Österbackalta Kiotosta kesken heinäkuista lomaani lyhyen ja ytimekkään tekstiviestin: ”Kongressen är vår, med vänlig hälsning Ronald.” Kiljaisin niin, että lapsetkin pelästyivät!

– Maailmankongresseja ei voitetakaan ihan joka päivä, nauraa Ruusumo. – Me voimme auttaa hakemuksen logiikan, faktojen ja visuaalisen ilmeen sekä tilojen ennakkovarausten kanssa, mutta tutkijat hoitavat tietysti itse oman alansa korkeatasoiset tieteelliset perustelut ja mahdollisen päätöksentekijöiden lobbauksen. Tässä suomalaiset loistavat, heidät tunnetaan omissa järjestöissään asiantuntevina ja luotettavina ammattilaisina, alalla kuin alalla.

– Turku on ollut viimeisen vuosikymmenen Suomen suosituimpia kongressikaupunkeja ja on ollut ilo auttaa eri alojen huippuammattilaisia. Meihin kannattaa olla yhteydessä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Palvelumme on maksutonta ja säästää kongressin isäntäväen työaikaa ja jopa taloudellisia riskejä. Vaikka olisi maailman huippuspesialisti omalla alallaan, ei välttämättä tiedä mitä suurtapahtumia Turkuun on tulossa tai miten satojen hotellihuoneiden kiintiö varataan ilman riskejä. Myös kongressin toteuttaminen kestävän kehityksen arvoilla saattaa olla ideatasolla, mutta käytännön toteutukseen kaivataan hyviä ehdotuksia.

Kongressin onnistuminen on monipolvinen kokonaisuus

Logomon tapahtumajohtaja Janne Auvinen on toiminut Logomossa alusta alkaen. Hän on paitsi rautaisella ammattitaidolla myös suurella sydämellä tiiminsä kanssa toteuttamassa onnistuneita kongresseja ja muita tapahtumia. Hänen mukaansa Logomo suunniteltiin jo alun perin tarjoamaan toiminnallisesti ja teknisesti huippuluokan puitteet kongresseille.

– Suurta kongressisalia on aina tuettava useilla pienillä tiloilla. Mutta pelkät tyylikkäät tilat eivät riitä, vaan esiintyjät kaipaavat laadukasta ja toimivaa esitystekniikkaa. Hyvin suunniteltu valaistus ja akustiikka ovat oleellisia onnistuneen kokemuksen ja vireyden ylläpitäjiä. Ihmisten ja tavaroiden logistiikan on oltava sujuvaa, turvallista ja esteetöntä. Aina on otettava myös huomioon kestävän kehityksen vaatimukset, summaa Auvinen.