Turun historiallisissa arvorakennuksissa toimivien ravintoloiden maailma saa toukokuun lopussa takaisin asiakkaiden rakastamat juhlatilat kun Panini- ja Smör-ravintoloista tuttu Voiveljet avaa uuden ravintolan Tuomiokirkon ja Piispankadun maisemiin. Ravintola Grädda aloittaa kesän kynnyksellä toimintansa historiallisessa puutalossa, joka tunnettiin aiemmin ravintolana nimellä Hus Lindman.

Turun tuomiokirkon alueella sijaitseva idyllinen Piispankatu tunnettiin satoja vuosia nimellä Piispanpelto ja siellä sijaitsi myös Suomen ensimmäinen kasvitieteellinen puutarha, joka perustettiin vuonna 1757. Varsinainen puutarha tuhoutui Turun palossa vuonna 1827 mutta samalla paikalla Aurajoen rannalla ja yliopistojen kampusalueen ytimessä kasvaa edelleen kuuluisa jykevä tammi, joka sijaitsee Sibelius-museon ja uuden ravintola Gräddan välissä, kaupungin parhaissa rantamaisemissa.

Ravintola Gräddan tilat sijaitsevat vuonna 1832 rakennetussa upeassa empiretyylisessä puutalossa, suurella puutarhatontilla ja Aurajoen itäisellä rannalla. Talon historia on kiehtova: siellä on asunut ja työskennellyt lääkäreitä ja tutkijoita mutta myös Turun tuomiokirkon suurten alttarifreskojen maalarina tunnettu hovimaalari Robert W. Ekman. Jo Ekmanin aikana 1800-luvun puolivälin jälkeen Piispankatu 15 tunnettiin hienojen juhlien osoitteena, jonne seurapiirit kerääntyivät ihastelemaan tunnetun hovimaalarin valtavaa, valoisaa ateljeeta ja upeaa puutarhaa.

Vuonna 2010 Åbo Akademin säätiö toteutti rakennuksessa täydellisen remontin yhteistyössä Museoviraston kanssa ja talon käyttötarkoitus muutettiin nykyaikaiseen ravintolatoimintaan ja juhlakäyttöön soveltuvaksi. Rakennuksen joenpuoleiselle alueelle rakennettiin uusi kivetty terassi, josta avautuu ainutlaatuinen näkymä Aurajoen rantaan, kukkivien kirsikkapuiden rivistöön ja yläjuoksun suuntaan Tuomaansillalle. Ravintola nousi suureen suosioon sekä yliopistoalueen lounasvieraiden että yksityisten iltajuhlien idyllisenä näyttämönä. Nyt tunnettu turkulainen Voiveljet ja toimitusjohtaja Janne Juvonen jatkavat tasokasta perintöä avaamalla toukokuun lopussa ravintola Gräddan.

-Tätä mahdollisuutta ei tarvinnut kahdesti miettiä. Talossa on aivan omanlaisensa tunnelma, hyvällä tavalla pysähtynyt ja kiireetön, toteaa Juvonen inspiroituneena.

Gräddan ravintolapäällikkö Emma Bergqvist on innoissaan ravintolan avaamisesta: juhlatalo on upea ja sijainti rauhallinen mutta samaan aikaan kävelymatkan päässä Turun kaupallisesta keskustasta.

-Yliopistojen läheisyys tekee Gräddasta varmasti suositun tasokkaiden lounaiden, akateemisten juhlien ja tilausjuhlien talon. Toisaalta Tuomiokirkon läheisyys, suuri piha-alue ja runsaat pysäköintitilat ovat käteviä myös perhejuhlia järjestäville, suunnittelee Bergqvist.

Gräddan ruokalistasta on suunniteltu “klassinen, mutta ei pölyttynyt” ja ideana on tarjoilla tyylikästä, yksinkertaista, rehtiä ja maukasta ruokaa hyvistä raaka-aineista. Inspiraatiota on haettu Tukholman urbaanien klassikkoravintoloiden tyylistä ja tasokkaaseen kasvisruokaan panostetaan. Ravintola Gräddan juhlavissa, valoisissa ja tilavissa saleissa on 170 istumapaikkaa sisätiloissa ja ilta-auringossa kylpevälle 120 asiakaspaikan terassille voi poiketa joko syömään tai vain lasilliselle. Kesän ajan ravintola on avoinna lounasajasta illalla yhdeksään, kymmeneen asti. Syksystä alkaa jälleen tilausjuhlien aika.

Janne Juvonen arvioi, että syksy tulee olemaan kiireinen, kun patoutunut juhlien kysyntä alkaa purkautua.

-Tulevaisuudessa asiakkaat kaipaavat tyylikkäitä ja toimivia tiloja sekä varsinkin tasokasta palvelua, joka antaa juhlan järjestäjällekin mahdollisuuden keskittyä vieraisiin ja nauttia juhlasta, visioi Juvonen.

-Gräddan nimikin on valittu tämän ajatuksen mukaan, siskoksi Smör-ravintolalle. Klassista kermaa ja voita, nehän tekevät kaikesta ruuasta maistuvaa, nauraa Juvonen pitkän linjan ammattilaisen näkemyksellä.

Teksti: Sari Ruusumo
Kuva: Mika Okko