Yli 100 vuotta Turun parhaalla paikalla sijainnut hotelli aloittaa kolmannen elämänsä uljaampana kuin koskaan. Jugend-tyylinsä säilyttänyt vanha juhlatalo on saanut komeat raamit modernista uudisrakennuksesta, jonka kattoterassilta avautuu hulppea näköala yli kaupungin.

Vieraat malttavat tuskin odottaa. Uusi Scandic Hamburger Börs avaa ovensa marraskuussa ja samalla Turun suurin ja komein hotellikortteli herää taas eloon parin vuoden myllerryksen jälkeen.

– Kiinnostus on ollut ihan valtavaa, paljastaa hotellinjohtaja Mikko Henriksson.

– Se on yllättänyt, vaikka osasimme toki ennakoida Börsin herättävän mielenkiintoa. Varausten määrä ja vieraiden innostus luo hieman paineitakin, Henriksson hymyilee.

Ei ihme, että Börs innostaa ja vetää puoleensa. Turun Kauppatorin laidalla sijaitseva hotelli on Suomen vanhimpia ja sillä on legendaarinen maineensa paikallisessa kaupunkikulttuurissa ja seuraelämässä. Hotelli on ikoninen ja rakastettu.

– Nyt alkaa oikeastaan Hamburger Börsin kolmas elämä, Henriksson kuvailee.

Hotellin juuret ulottuvat vuoteen 1894, jolloin paikalle avattiin ravintola Hamburger Bierhalle. 1898 talo sai nimen Hamburger Börs, ja 1904 aloitettiin hotellitoiminta. Börs-hotellin ensimmäisessä vaiheessa vieraita palvelivat uusittu juhlatalo sekä majoitussiipi, joka väistyi 1976 uudisrakennuksen tieltä. Kauppiaskadun varrelle säästetty vanha jugend-Börs on alkavan kolmannen vaiheen sydän.

– Börsillä on värikäs historiansa, joka epäilemättä lisää hotellin vetovoimaa. Suojeltu ja entisöity jugend-osa on niin ehjä kokonaisuus, että historia tulee sen kautta luontevasti ja mutkattomasti esiin.

Pääovi torin laidalta sisäkortteliin

Huolella entisöity vanha Börs on nyt hellästi tumman ja ryhdikkään uudisrakennuksen syleilyssä. Kauppiaskadun kellertävään julkisivuun säästetty teksti ”Grand Hotel Börs” sekä Hampurin kaupungin vaakuna ovat viestejä menneisyydestä.

– Hamburger putosi hetkeksi hotellin nimestä 1920-luvulla, jolloin saksalaisuus ei ollut oikein kovassa huudossa ensimmäisen maailmansodan takia. Hampurin vaakuna saatiin paremmin näkyviin vasta entisöinnin myötä, Henriksson kertoo.

Rakennuksen ulkoasun uudisti hotellitoiminnan alkaessa arkkitehti Frithiof Strandell. Jugend-tyylille tyypillisistä koristeista ja aihevalinnoista vastasi saksalainen taiteilija Willy Bauer, jonka upeat lasimaalaukset ovat säilyneet hotellissa tähän päivään.
 
– Sisäpihan takorautainen terassi ja parvekeosa on palautettu alkuperäiseen asuunsa. Vanha julkisivu pääsee vihdoin esille.

Tiheän puistikon pimennosta paljastettu kokonaisuus saa ansaitsemansa huomion, sillä hotellin pääsisäänkäynti on siirretty torin laidalta sisäpihan perälle uuden ja vanhan Börsin taitekohtaan. Edustan rauhallisella terassialueella on tammia sekä vanhoja lehmuksia ja vuorijalavia. Turkulaisten suuhun vakiintunut termi saa jäädä elämään – ulkoterassi on nyt virallisesti Börs Pöheikkö.

– Piha-alue elää vuodenaikojen mukaan. Lämpimällä kaudella ulkoterassilla on kiva istuskella, ja hotellivieraat voivat siirtyä terassille nauttimaan myös ravintolan aamupalaa, sillä uudisrakennuksen lasiseinä on avattava.

Juhlat ja kokoukset keskittyvät jugend-Börsiin

Hamburger Börsin ravintola on katutasossa sisääntulon vasemmalla puolella. Uusi ja vanha kohtaavat valoisassa ja avarassa aulassa, jonka oikealla laidalla komeilee jugend-Börsin ulkoseinä. Vanha osa on pyhitetty perinteitä kunnioittaen juhla- ja kokoustiloille. Katutasossa on työskentelyalue sekä viihtyisä lounge vaikkapa yhteiseen kahvitteluhetkeen.

– Kun turkulaiset tulevat juhliin Börsiin, he saapuvat Kauppiaskadulta alkuperäisestä paraatiovesta. Niin on aina ollut, Henriksson tietää.

Toisen kerroksen pääjuhlasalissa, Grand Börsissä, voi järjestää 150 hengen juhlat pyöreissä pöydissä. Tila soveltuu myös 225 hengen cocktail-tilaisuuteen.

– Pyöreä pöytä sopii hyvin juhliin, mutta esimerkiksi kokouksiin on tarvittaessa saatavilla myös luokkamuoto.

Jugend-tyylin yksityiskohtia on suojeltu ja entisöity myös rakennuksen sisällä. Vanhat väliovet ja karmien koristeet isoissa ikkunoissa huokuvat vanhan ajan tunnelmaa. Taiteilija Santeri Salokiven triptyykki vuodelta 1923 pysyy kunniapaikalla.

– Olemme luottaneet sisustusarkkitehti Jaakko Puron ammattitaitoon siinä, että hotellin sisustus on tyylikäs sekä uudella että vanhalla puolella, Henriksson kertoo.

– Vaikka juhla- ja kokoustilojen kulissit ovat vanhat, uusi tekniikka mahdollistaa kaikki nykyajan ratkaisut esimerkiksi hybridikokouksiin.

Kolmannen kerroksen tilat Wallina, Valtin ja Oscar ovat saaneet nimensä hotellin aikaisempien omistajien mukaan.

– Kolmas kerros saadaan nyt ensimmäistä kertaa asiakaskäyttöön. Vintin kohtalo on vielä auki. Ehkä järjestämme sinne kummituskierroksia, Henriksson naurahtaa

Sviittien kaari-ikkunoista katse torille

Hamburger Börsin kolmas sisäänkäynti tuo Kauppatorin puolelta suoraan uudisrakennukseen. Eerikinkadun julkisivu kattorakenteineen istuu mainiosti kaupunkikuvaan. Seitsemännen kerroksen isot kaari-ikkunat avaavat sviiteistä näköalan torille.

– Hotellin kaikissa huoneissa on poikkeuksellisen suuret ikkunat, jotka ulottuvat lähes lattiaan asti. Näkymät ovat upeat onpa huone torille tai sisäpihalle päin.

Hulppein ja laajin maisema avautuu yhdeksännen kerroksen Börs Katosta. 120-paikkaisen baarin kattoterassilta kaupunkia voi ihastella yhtä lailla Kauppatorin, Tuomiokirkon kuin Vartiovuoren suuntaan.

Moderni ja esteetön uudisrakennus on Schauman Arkkitehdit Oy:n käsialaa. Toimisto on suunnitellut Turkuun muiden muassa Medisiina D:n, joka on lääketieteen opetus- ja tutkimustilojen uudisrakennus. Scandic Hamburger Börsiä rakennettaessa tavoitteena on ollut arvostettu LEED Platinum -ympäristösertifikaatti.

– Platinataso on korkein mahdollinen ja kertoo siitä, että rakennus on suunniteltu ja rakennettu kestävän kehityksen tiukkoja kriteerejä noudattaen, Henriksson kertoo.

Scandic Hamburger Börsin arkkitehtuurissa yksi hienoista oivalluksista on sisäkortteliin viistosti suuntautuva siipi. Majoitushuoneiden lisäksi siellä sijaitsee katutason 300-paikkainen aamiaissali ja talvipuutarha suihkulähteineen. Ruokaravintolan konseptina on espanjalaisvaikutteinen Más.

– Ajatuksenamme on, että juhlapäivinä buffet katetaan ravintolasalin sijaan vanhan jugend-Börsin puolelle. Onpa kyseessä isänpäivän, vappupäivän tai äitienpäivän lounas, toivottavasti Börs vakiintuu tunnelmalliseksi kokoontumispaikaksi myös turkulaisille, Henriksson toteaa.

Uuden ja uljaan Hamburger Börsin ensimmäinen juhlapäivä on 1. marraskuuta, kun hotelli avaa vieraille ovensa.

Teksti: Merja Kallikari
Kuva: Mika Okko

Havainnekuvat:

Scandic Hamburger Börs
Scandic Hamburger Börs, Grand Börs