Kansainväliset kongressit siirtyivät pandemian vuoksi lähes kahdeksi vuodeksi virtuaalisiin toteutuksiin mutta kevät 2022 avasi jälleen mahdollisuuksia kokousten järjestämiseen kasvokkain. ”European Conference on Mobility Management” -kongressi järjestettiin Turussa 31.5. -2.6.2022. Euroopan alueella kiertävä, liikkumisen ohjaukseen liittyvä kongressi järjestettiin nyt ensimmäisen kerran Suomessa ja sen isäntänä toimi Turun kaupunki.

Päävastuullinen järjestäjä, Turun kaupungin kaupunkiliikkumisen ratkaisuihin erikoistunut hankepäällikkö Stella Aaltonen on kokenut kansainvälisten kongressien järjestäjä ja hän käynnisti ECOMM -kongressin hakuprosessin jo vuonna 2019. Kongressin toteuttamisella oli selkeät tavoitteet: Turun alueen liikkumisen ja liikenteen kehittäminen kohti hiilineutraalia tulevaisuutta ja vuotta 2029, jolloin Turku juhlii 800-vuotisjuhliaan. Kongressin järjestämisen tarkoitus oli inspiroida osallistujia toteuttamaan omassa työssään kestävän liikkumisen toimenpiteitä.

- Kyllä meidän päämäärämme oli heti alusta alkaen kongressin avulla myös motivoida omaa väkeä ja paikallisia yhteistyökumppaneita siinä työssä mitä tehdään tulevina vuosina esim. käveltävän keskustan, sähköisen liikkumisen sekä kävelyn ja pyöräilyn kehittämisessä, korostaa Stella Aaltonen.

- Tavoitteemme on kova: päästä seudullisesti 66% kestävän liikkumisen tasoon.
Stella Aaltonen kertoo, että kongressin toteutumista siirrettiin pandemian vuoksi kahdella vuodella. Keväällä 2022 moni kansainvälinen järjestö panosti vielä kongressin hybridiin toteutukseen. ECOMM päätettiin kuitenkin toteuttaa vain live-muodossa.

- Pääsiäiseen mennessä nähtiin, että vaikka etäosallistumisen mahdollisuutta ensin tarjottiin, siihen ei tullut ilmoittautumisia. Virtuaalinen osallistumismahdollisuus olisi myös lisännyt menoja ja budjetti oli rajallinen.  Pandemia ja ilmoittautumisajan loppusuoralla alkanut Ukrainan kriisi vaikuttivat jonkin verran osallistujamäärään mutta lopulta 180 osallistujaa saapui Turkuun peräti 22 eri maasta. Kaukaisimmat vieraat saapuivat Japanista ja USA:sta. Noin kolmasosa delegaateista oli suomalaisia. Suurin osa osallistujista tekee kaupungeissa ja kunnissa sekä valtion tasolla liikkumisen kehittämiseen liittyviä töitä mutta osallistujista osa työskentelee myös alaan liittyvissä yrityksissä ja konsulttitoimistoissa, kertoo Stella Aaltonen.

ECOMM 2022 -kongressin yhteistyökumppaneiden verkoston rakentamisessa otettiin heti alusta alkaen kunnianhimoiset tavoitteet. EPOMM eli alan eurooppalainen kattojärjestö vastasi pääpuhujien kutsumenettelystä mutta päävastuu ohjelman sisällöstä ja myös kongressin toteutuksesta oli Turun kaupungilla. Ensimmäisenä muodostettiin laaja paikallinen konsortio, joka esiteltiin jo hakemuksessa. Kumppaneiksi lähtivät Liikenne- ja viestintävirasto Traficom, Turun yliopisto, Turun ammattikorkeakoulu, Varsinais-Suomen liitto ja Varsinais-Suomen ELY-keskus. Alan kehittämiseen tiiviisti liittyvistä yrityksistä sponsorin roolissa mukaan lupautuivat mm. IGL-Technologies ja Sitowise, joka on erikoistunut älykkään, pohjoismaisen kaupunkikehityksen teknisiin ratkaisuihin.

- Sponsorien hankinta on kaupunkiorganisaatiossa haasteellinen tehtävä. Sponsoreiden haun olisi voinut myös ulkoistaa yritykselle mutta emme halunneet vesittää kaupallisella ajatuksella kongressin sisällön tärkeimpiä teemoja. Haaste oli sekin, että osa kansainvälisistä sponsoreista vetäytyi hankkeesta, kun Ukrainan kriisi alkoi, kertoo Stella Aaltonen.

ECOMM2022 / Turun Kaupunginteatteri

ECOMM 2022 -kongressi toteutettiin kolmella rinnakkaisella sessiolla Turun kaupunginteatterin tiloissa, Aurajoen rannalla. Juuri remontoidun Kaupunginteatterin monipuolisen tekniikan ja lavarakenteiden käytön ideoinnissa luotettiin alusta alkaen lavastaja Jani Uljaksen kokemukseen ja ammattitaitoon. Vieraat saivat nauttia kokouksessa ohjelmallisista yllätyksistä ja kokivat tauoilla mm. Sibeliuksen viulukonserton ja sirkustaidetta. Osa ohjelmista toteutettiin opiskelijavoimin.

ECOMM2022 / Elektra

Kongressien iltaohjelmat ovat tärkeitä kokoontumisia, joissa verkostoidutaan, tavataan oman alan kollegoita ja keskustellaan ajankohtaisista aiheista. ECOMM -kongressin ensimmäinen iltaohjelma, Turun kaupungin vastaanotto, toteutettiin saariston upeimmalla julkisella kulkuvälineellä eli hybridilautta Elektralla, joka yleensä kuljettaa autoja Paraisten ja Nauvon saaristossa. Elektraan tutustumisen tarjosivat kongressin yhteistyökumppanit Varsinais-Suomen ELY-keskus ja Finnferries. Turun kaupungin kilpailuttama catering-palvelu tilattiin Unica-ravintoloilta ja tuulisiin olosuhteisiin, ulos lautan kannelle rakennelmat toteutti ohjelmatoimisto Tapahtumallinen yhdessä kumppaninsa IdeaGroup:in kanssa. Iltajuhlan suunnitteluista ja järjestelyistä vastasi suhdetoimintakoordinaattori Sari Haavisto, jonka pitkä työkokemus kattaa mm. useamman Tall Ships Race -purjelaivatapahtuman järjestelyt.

ECOMM2022 / Elektra

- Sää oli vastaanoton iltana todella kylmä ja erittäin tuulinen mutta tähän oli valmistauduttu. Ruuan tarjoiluun varattujen telttojen määrää vähennettiin ja telttojen kiinnittämiseen betonipainoilla panostettiin. Vieraille oli kerrottu suomalaisen kesäillan olosuhteista ja mukana oli myös kertakäyttöisiä sadevaatteita, kertoo Sari Haavisto.

- Palaute oli todella positiivista ja ilta oli onnistunut. Haitarinsoittaja ja paikalle hankkimamme puupenkit sopivat illan saaristoteemaan erinomaisesti. Punaviinin menekistä kyllä huomasi, että lämmikettä kaivattiin, nauraa Haavisto.

ECOMM2022 / EduCity

Unica toimi myös illallisen yhteistyökumppanina Turun Ammattikorkeakoulun isännöimässä uudisrakennus EduCityn tiloissa Kupittaalla. Illallinen toteutettiin kongressin valitsemalla kala-kasvispainotuksella ja Unican uudella suomalaisen ruokatorin idealla, jolla saatiin vieraat jakautumaan useampaan ottopisteeseen. Jonoilta vältyttiin ja ruoka sai runsaasti kehuja. Tanssin lomassa oli vieraiden hyvä levähtää suuren tilan ns. Taidon portailla. Tilaisuudessa esitettiin myös moderni Arttu Niemisen videotaideteos Finlandia.

- Unican ruokatorin idea on aivan valmis tuote ja olen kiitollinen heidän henkilökuntansa inspiroivasta asenteesta ja hyvästä yhteistyöstä, toteaa Stella Aaltonen tyytyväisenä.

- Sekä Turun Kaupunginteatterin että EduCityn tilaisuuksien jälkeen hävikkiruoka toimitettiin Operaatio Ruokakassille, jonka vapaaehtoistoiminnasta meillä on erinomainen kokemus jo kymmenen vuoden ajalta.

ECOMM2022 / Unica

ECOMM -kongressin vierailla oli mahdollisuus tutustua kongressin aikana useampaan Turun seudun kohteeseen, joita yhdisti teemana liikenne ja liikkuminen. Liikkumisen sähköisiä ratkaisuja esiteltiin USER-Chi -hankkeen toimesta sähköbussilla eri puolilla Turkuaja Turun Ammattikorkeakoulun laboratorioissa voi tutustua mm. aurinkoenergian tekniikan kehittämiseen ja sähköisen ralliauton rakentamiseen.

- Kestävän kehityksen ratkaisut otettiin huomioon kongressin suunnittelun kaikissa palveluiden valinnoissa. Oululainen Tavata Global Oy toteutti kongressin tapahtumasovelluksen, johon voitiin integroida joukkoliikenteen matkalippu QR-koodina. FÖLIn moderni järjestelmä mahdollistaa sen, että ainoastaan bussiin nouseminen laskutetaan eli kaikille osallistujille ei tarvitse maksaa lippuja etukäteen, kertoo Stella Aaltonen.

Turun kaupungin ja Visit Turun Kongressiyksikön tarjoamat delegaattikassit saivat kiitosta myös. Urban Legends since 1229 -sloganilla varustetut kassit ommellaan Turun kaupungin Työpisteessä kuntoutustoiminnassa ja niiden kankaat ovat värikkäitä tekstiiliteollisuuden ylijäämäpaloja.

- Tilasimme Työpisteeltä myös delegaattien nimikylttien nauhat. Ne tehtiin miesten kierrätettyjen kauluspaitojen kankaista ja niissä on turvalukko, kertoo Stella Aaltonen ja toivoo, että samoja ratkaisuja käyttäisivät muutkin turkulaiset kongressien järjestäjät.

- Kymmenen vuotta sitten kasvisruoka, vegaaninen ruoka ja gluteeniton ruokavaliokin olivat kongressien toteuttamisessa haastavia pyyntöjä toteuttaa. Operaatio Ruokakassi ry toimi jo silloin hienolla tasolla ja hävikkiruoka saatiin jaettua tehokkaasti, toteaa Stella Aaltonen.

- Tulevaisuudessa toivoisin, että nämä lukuisat hyväksi havaitut turkulaiset ratkaisut ja oheisohjelmat olisivat helpommin kokousten ja kongressien järjestäjien löydettävissä. Asiantuntijoille soveltuvat vierailukohteet ovat Turussa niin korkeaa kansainvälistä tasoa, että niiden tulisi olla valmiiksi kerättynä jonkinlaiseen ”pooliin”, josta niitä olisi helppo tilata. Asiantuntijavierailujen tulisi olla esillä aihepiireittäin, osaamisalueittain ja moduleina, joissa olisi ennakkoon koulutetut, sitoutuneet ja kielitaitoiset asiantuntijat esiintyjinä, pohtii Stella Aaltonen.

- Turussa on lukuisia aivan loistavia kestävän kaupunkikehityksen ja -rakentamisen kohteita, nekin voisivat olla myytäviä ohjelmallisia tuotteita eri alojen kongressien toteutuksessa.

Teksti: Sari Ruusumo
Kuvat: Esko Keski-Oja ja Roni Lehti

Asiasanat: